Publikacje Nowości Opinie Koszyk Jak kupować Kontakt Sklep on-line
Forum Mydlandia

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

kosmetyki naturalne dla skóry wrażilwej

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Mydlandia Strona Główna -> Kosmetyki naturalne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
crazzy
Gość

PostWysłany: 2006.06.28, 11:38    Temat postu: kosmetyki naturalne dla skóry wrażilwej Odpowiedz z cytatem

Witam!!
Napiszcie mi proszę czy to prawda że kosmetyki naturalne są zdrowsze od kosmetyków innych. Wyczytałam na tej stronce że mogą nawet powodować alergię.
http://lavera.com.pl/s193-porownanie.skladnikow.htm

napiszcie mi co o tym sądzicie.
Powrót do góry
VitisVinifera

PostWysłany: 2006.06.29, 11:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To nie jest tak do końca jak napisali na swojej stronie. Bardzo dużo tam niedomówień i strasznie naciagane niektóre porównania i fakty. Przykładem może być olej parafinowy, który nie jest niebezpieczny dla skóry, ponieważ jest całkowicie obojętny i nie wnika ani nie reaguje ze skórą. Podany do ustnie faktycznie może się kumulować z powodu wymienionego powyżej (nie jest metabolizowany), ale NIE SZKODZI!!!! Poza tym nie psuje się tak szybko jak oleje roślinne, które podczas jełczenia hydrolizują i uwalniają wolne kwasy tłuszczowe, często działąjące drażniąco. Trzeba taki kosmetyk zabezpieczyć przed jełczeniem. Co do zapachów to przemysł perfumeryjny jest bardzo obwarowany prawem i nie można przekraczać pewnych stężeń substancji potencjalnie alergizujących. Olejki eteryczne zawierają podobne alergeny co zapachy, tylko, że "naturalne" i także mogą uczulać gęsto i często. Sprawa z konserwantami też nie jest taka prosta, ponieważ nie zakonserwujesz dobrze kosmetyku bez nich. Sam alkohol etylowy i witamina E nie wystarczy w emulsjach o dużej zawartości wody (a takie są głównie wytwarzane), więc to co napisali staje dla mnie pod znakiem zapytania (no chyba że użyliby ponad 20% alkoholu etylowego w gotowym produkcie, co też by nie było 100% ochroną przed zanieczyszczeniami). Jak sama widzidz dużo nie zostało powiedziane i nieco przeinaczone na korzysć ich produktów. Dobry kosmetyk może się składać i z naturalnych i z syntetycznych surowców a chodzi tylko i wyłącznie o to aby były jak najmniej szkodliwe. Naturalne surowce też mogą szkodzić, bo one skłądają sie z molekuł chemicznych, jak cała materia.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Gość

PostWysłany: 2009.11.16, 21:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja jestem starszna alergiczką, nawet ugryzienia komarów mnie uczulają, ale jestem też żywym dowodem że naturalne kosmetyki nie uczulają, ja stosuję balsam samoopalający oraz serię regeneracyjna do włosów pat&rub i jak narzaie zero negatywnych objawów, a wręcz odwrotnie - włsoy "zreperowane", uda opalone Smile, mąż zadowolony Smile
Powrót do góry
milka

PostWysłany: 2011.06.27, 10:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jesli kosmetyk naturalny jest z adnotacja, że można go używać do wrażliwej, skłonnej do alergii skóry to myślę, że powinno być ok. Kosmetykami naturalnymi, niedrogimi i poprawiającymi kondycje skóry z chorobami i nie tylko są kosmetyki z apteki gal: do twarzy allergal, dermogal, olejki do kąpieli, do masażu, serum pod oczy.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
myszeczka
Gość

PostWysłany: 2011.06.29, 16:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A czy te kosmetyki z gala naprawdę nie uczulają? Pytam bo moja cera jest mega wrażliwa i jest niewiele kosmetyków, które mogę stosować...
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: 2011.06.30, 11:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na bank mogę powiedzieć, że allergal nie uczula bo jest przeznaczony do skóry wrażliwej i alergicznej. Olejki po kąpieli i do kąpieli tez raczej powinny być nie drażniące, o ile nie jesteś uczulona na któryś składnik. A skład tych kosmetyków jest bardzo ograniczony i posty więc łatwo jest się połapać.
Powrót do góry
myszeczka
Gość

PostWysłany: 2011.07.01, 09:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki za informacje o tym allergalu. Natomiast o olejkach do kąpieli, a ściślej mówiąc o ich składzie będę musiała poczytać albo w internecie albo w aptece. W każdym bądź razie napiszę o efektach po ich zastosowaniu Smile
Powrót do góry
mila
Gość

PostWysłany: 2011.09.13, 17:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja czytałam, że przy skórze wrażliwej suchej pomaga np. olejek z krzewu manuka, który niektóre z dziewczyn polecają dodawać do kąpieli. Są też balsamy, kremy zawierające miód z tego krzewu. Zależy jak bardzo masz podrażnioną i wysuszoną skórę.
Powrót do góry
camma
Gość

PostWysłany: 2011.10.27, 15:21    Temat postu: Kosmetyk naturalny Odpowiedz z cytatem

Mam nadzieję, że kupując zwracacie uwagę na skład czy nie ma jednak chemicznych dodatków. Niedawno czytałam o roślinnych kosmetykach naturanych - Botani. Większość proponowanych produktów to olejki.
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: 2012.01.14, 09:50    Temat postu: T Odpowiedz z cytatem

Właściwości kosmetyków naturalnych Już w starożytności kąpiel w mleku uważano za zabieg najbardziej sprzyjający urodzie, jednakże w miarę upływu czasu kosmetyki naturalne były stopniowo zamieniane na kosmetyki chemiczne. Obecnie kosmetyki naturalne w czystej postaci używa się tylko okazjonalnie, bowiem wymaga to poświęcenia czasu oraz cierpliwości. Wygodniej jest sięgnąć po naturalny kosmetyk wykonany drogą chemiczną, który niestety nie ma już tyle właściwości leczniczych co swój pierwowzór, jednakże jeżeli chodzi o efekty, nie da się go porównać ze zwykłym chemicznym preparatem. Mimo tego, że naturalne specyfiki są droższe, jednakże warto w nie zainwestować, ponieważ w ten sposób inwestujemy we własne zdrowie a jest to inwestycja bezcenna. Warto także wspomnieć, że preparaty naturalne mają znacznie krótszy termin przydatności niż chemiczne, przeznaczone są głównie dla osób z wrażliwą cerą, podatną na uczulenia oraz podrażnienia spowodowane chemicznymi składnikami. Kosmetyki naturalne wobec coraz to nowym odkryciom nauki skutecznie utrzymują swoją pozycję wśród kosmetyków z substancji syntetycznych, które tak mocno bombardują do nas z rozmaitych reklam. Wspaniale dbają nie tylko o urodę, piękno oraz pielęgnują nasze ciało ale także mają znaczny wpływ na wszystko to co kryje się za słowem zdrowie. Wiec warto zainwestować i spróbować bo pamiętajcie inwestujecie w siebie i swoje zdrowie A ja osobiście używam kosmetyków NATURAGRREN są rewelacyjne polecam:))
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Mydlandia Strona Główna -> Kosmetyki naturalne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach