Publikacje Nowości Opinie Koszyk Jak kupować Kontakt Sklep on-line
Forum Mydlandia

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Sympatektomia Piersiowa na pocące się dłonie
Idź do strony 1, 2, 3 ... 14, 15, 16  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Mydlandia Strona Główna -> Problemy za skórą
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
smigacz7

PostWysłany: 2007.01.17, 18:15    Temat postu: Sympatektomia Piersiowa na pocące się dłonie Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich.
Opowiem wam o SYMPATEKTOMII PIERSIOWEJ
Poddałem się temu zabiegowi dopiero teraz w wieku 25 lat jak tylko dowiedziałem się że dzięki niemu można na stałe wyeliminować nadpotliwość dłoni. Moim zdaniem było na prawdę warto! Z problemem pocących się dłoni borykałem się od czasu szkoły podstawowej, nie działały na mnie preparaty typu Antidral Etiaxil nawet ten cudowny Chlorek Glinu z Allegro. Pewnego dnia na forum dotyczącym nadmiernego pocenia przeczytałem o sympatektomii i teraz kiedy już jestem po dwóch zabiegach czuje się zobowiązany do podzielenia się z wami moimi spostrzeżeniami. Mieszkam w Warszawie ale w tym mieście żaden szpital nie zajmuje się tym, w szpitalu Bielańskim wykonuje się sympatektomię lędźwiową, która pomaga w przypadku pocących się stóp. Tam też dowiedziałem się że wykonują go torakochirurdzy w klinikach klatki piersiowej i takowych należy szukać. Najbliżej Warszawy znajdują się Klinika Chirurgii Ogólnej i Torakochirurgii Szpitala WAM w Łodzi na ul. Żeromskiego 113 oraz Klinika Chirurgii Klatki Piersiowej SPSK nr 4 w Lublinie na ul. Jaczewskiego 8. Wybrałem się do obydwu szpitali aby osobiście porozmawiać z lekarzami przeprowadzającymi sympatektomie. Wybrałem Lubelską Klinikę w której spotkałem się z niezwykle miłymi chirurgami, którzy wiedząc że jestem z poza miasta nie wymagali ode mnie żadnych wcześniejszych wizyt w poradniach, po prostu gdy tylko zwolniło się w szpitalu łóżko przyjechałem do Lublina ze skierowaniem, które od ręki wypisał mi mój rodzinny lekarz. I tak w lipcu br. wykonano na mnie zabieg sympatektomii piersiowej z prawej strony, który spowodował że przestała mi się pocić całkowicie prawa ręka i prawa pacha. Zamiast pachy zaczął mi się pocić mały fragment klatki piersiowej z prawej strony nad brzuchem, ale wolę to niż spoconą pachę, gdyż nie wiąże się to z brzydkim zapachem. Lewa strona mojego ciała pociła się jak dawniej. Miałem dobre porównanie, suchutką prawą i bardzo mokrą lewą dłoń. Problem z uściśnięciem dłoni zniknął! Cały zabieg trwał ok. 40 min, odbywał się pod narkozą, w szpitalu byłem 6 dni, ale 3 dni czekałem na zabieg. Przez pierwszy tydzień nie mogłem się dużo ruszać i spać na prawym boku, po dwóch tyg. zacząłem już normalnie funkcjonować a po miesiącu zapomniałem już że cokolwiek miałem cięte. Pozostały mi tylko dwie malutkie blizny na boku. Do Lublina wróciłem w listopadzie na przeprowadzenie sympatektomii z lewej strony. Wszystko odbyło się tak samo bez zarzutów. Teraz mija miesiąc i już po unormowaniu się pocenia przez mój organizm mogę podsumować: dłonie są całkowicie suche, lewa pacha też, z prawej po zabiegu z lewej strony pod pachą pojawia się pot ale bardzo delikatnie i już tak nie śmierdzi, delikatnie bardziej poci mi się brzuch i pupa ale w porównanie z problemem dłoni to pestka! Zawsze można założyć podkoszulek pod koszulkę. Gdy wejdę do dusznego pomieszczenia, tak w ekstremalnych warunkach to poci mi się także głowa i szyja ale to tak jak wcześniej, może odrobinkę bardziej. Poci mi się także wspomniany wcześniej mały fragment ciała powyżej brzucha i to on stale zostawia mokrą plamę na koszulce tak jak kiedyś pachy. Ogólnie to z obydwu zabiegów jestem bardzo zadowolony! I polecam je każdemu z nadpotliwością dłoni, zwłaszcza w sprawdzonej przeze mnie Lubelskiej Klinice. Telefon do pokoju lekarzy można znaleźć na stronie szpitala, zadzwonić i porozmawiać z chirurgami, którzy z miłą chęcią udzielają wszystkich informacji a przede wszystkim rozumieją nasz problem. Dodam że zabiegi te są także wykonywane w Gdańsku, Bydgoszczy i Poznaniu i są za darmo!
Ja także postaram się odpowiedzieć na każde wasze pytanie, to mój meilik smigacz7@interia.pl
Pozdrawiam i życzę powodzenia w walce z hyperhydrosą!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
madeleinne
Gość

PostWysłany: 2007.07.11, 09:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja również poddałam się temu zabiegowi w klinice w Lublinie. Moje życie zmieniło się o 180 stopni a zrozumie to tylko ten, kto schorzenie tego typu miał i już nie ma Smile Dla tych, którzy chcą pozbyć się pocących dłoni streszczę w kilku zdaniach jak wyglądał mój pobyt w szpitalu jako, że różni się on troszeczkę się niż u kolegi wyżej. Zadzwoniłam do gabinetu lekarksiego przedstawiłam swój problem i szybko jakaś miła pielęgniarka przekazała słuchawkę dr. Andrzejowi Rojowskiemu. O tega Pana proszę pytać od razu jeśli chodzi o tego typu sprawy. Jestem mu wdzięczna tak bardzo, że nie jestem w stanie nawet tedo opisać. Wkrótce po telefonie okazało się, że miejsce w szpitalu jest i nie zastanawiając się przez chwilę spakowałam torbę i na drugi dzień już leżałam w sali nr.1. 4 dni czekałam na operację. Wykonana została obustronnie. Cały zabieg trwał 3,5 h. na drugi dzień lekarze z prawej strony założyli mi dren i tak męczyłam się strasznie 2 dni. Niech każdy wie, że to nie jest zwykły zabieg, ale prawdziwa operacja i każdy ruch trzeba poważnie przemyśleć. Mijają dwa tygodznie od zabiegu, a ja nadal nie jestem w stanie robić wszystkiego tak jak wcześniej. Jestem strasznie osłabiona. bardzo źle zniosłam narkozę. Jednak jak patrzę na suche ręce, a pisząc list czy rozwiązując krzyżówki nie martwię się o to że wszystko zaraz zmoczę ból ucieka. Czekam aż wszystko wróci do normy. Zaczynam nową pracę, naukę w nowej szkole.. wszystko tak jakby na nowo, tak normalnie. Niesamowite uczucie. kiedyś to było dla mnie niepojęte, nieosiągalne nawet. teraz już jest po wszystkim i nikt mi tego nie zabierze. Polecam klinikę. Personel robił wszystko abym czuła się dobrze, wiedziałam, że mimo, ze jestem zupełnie sama to jestem bezpieczna i krzywda mi sie nie stanie. To bardzo ważne w takich momentach. chciałabym krzyczeć dziękuję tak by w Lublinie każdy lekarz, każda pielęgniarka, wszyscy wiedzieli jak bardzo jestem im wdzięczna za pomoc. chętnie udzielę konkretniejszych informacji zainteresowanym: magdulska@wp.pl
Powrót do góry
Leon
Gość

PostWysłany: 2007.07.12, 00:20    Temat postu: RE SYMPATEKTOMIA PIERSIOWA - SPOCONE DŁONIE NADPOTLIWOŚĆ HH Odpowiedz z cytatem

Może mężczyźni są bardziej wytrzymalsi, bo ja trzy dni po operacji wsiadłem w samochód i sam wróciłem do Warszawy, a dwa tygodnie po zabiegu pojechałem z przyjaciółmi melanżować pod namiot.
Nie mogłem nosić dziewczyn na rękach ale mogłem stwarzać pozory w pełni sprawnego. Odradzam robienie dwóch stron na raz, bo wtedy po zabiegu trzeba się naprawdę oszczędzać. Ja musiałem sam wykonywać wiele czynności, jak chociażby codzienna jazda samochodem i była mi potrzebna choć jedna w pełni sprawna ręka.
Nie miałem też drenu po zabiegu a trwał on tylko ok.40 min.
Wieczorem już poszedłem na spacer po szpitalu, bo nie mogłem wysiedzieć na miejscu.
Oczywiście dostałem ochrzan za opuszczanie oddziału w takim stanie od miłej Pani pielęgniarki
Teraz odpowiem na najczęściej zadawane mi w mailach pytania.
Sympatektomia piersiowa i lędźwiowa jest na terenie całej Polski refundowana przez NFZ.
Wystarczy zadzwonić do NFZtu i spytać się który szpital w Twoim województwie ma podpisaną umowę na refundację tego zabiegu.
Najpierw umów się z chirurgiem, nie zapisuj się na wizytę, nie bierz skierowania, nie rób badań, zaczep go na korytarzu i spytaj czego on będzie wymagał, on doskonale Cię rozumie, bo zna takich jak my i będzie starał się Ci pomóc. Zaufaj mi, najczęściej nie wymagają niczego tylko od razu każą czekać na wolne łóżko ( ja czekałem kilka dni),, tylko na podstawie dotknięcia dłoni.
Na dolne części ciała, czyli stopy jest sympatektomia lędźwiowa, wykonują ją w wielu szpitalach np. w Szpitalu Bielańskim w Warszawie, ale podobno nie jest to zabieg tak bardzo bezpieczny jak piersiowa.
Dowiedziałem się że jednak w Warszawie w Szpitalu na Szaserów też wykonuje się piersiową, ja nadal polecam sprawdzony na własnej skórze Lublin.
Sympatektomia piersiowa hamuje pocenie przede wszystkim na dłoniach i pod pachami, w wielu przypadkach też na głowie, plecach i klatce piersiowej.
U mnie akurat całkowicie tylko na dłoniach. Dużo mniej pocę się pod pachami ale na głowie tak samo. Bardziej za to na brzuchu i pupie ale można wytrzymać. Ważne że łapki suchutkie!
A i oczywiście wiele dziewczyn pyta o blizny, nie są one duże! Wręcz bardzo małe(1cm i 2cm), znajdują się na bokach, miedzy żebrami, jedna jest na kamerkę a druga na narzędzie do przecięcia nerwu.
Właśnie dlatego, że jest to operacje mało inwazyjna, wykonywana metodą wideoskopową jest to tak krótki, bezpieczny zabieg po którym bardzo szybko wraca się do pełnej sprawności. Nie otwierają ci całej klatki jak kiedyś i nie musisz później chodzić miesiącami na rehabilitację.
Zachęcam wszystkich do zabiegu.
Pozdro!
Leon
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: 2007.07.17, 21:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja polecam Akademię Medyczną w Gdańsku-tam miałam zakleszczenie nerwu pnia współczulnego (wykonał zabieg dr Tomasz Stefaniak), a nie jak piszący wcześniej przecięcie nerwu. Zabieg odbył się od razu obustronnie a ja na drugi dzień już mogłam wrócić do domu. Polecam właśnie zakleszczenie, bo jest o wiele bezpieczniejsze od przecięcia.
Powrót do góry
Ewula
Gość

PostWysłany: 2007.07.30, 19:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy mogłabym uzyskać jakieś bliższe informacje na temat tego zakleszczenia wykonywanego w Gdańsku? Interesuje mnie w jaki sposób tam wogóle się dostać, tzn czy trzeba mieć jakieś skierowanie itp. Mieszkam w Białymstoku i chciałabym się poddać takiej operacji, z tego co wiem w moim mieście tego nie wykonują
Powrót do góry
jenn
Gość

PostWysłany: 2007.08.23, 10:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a pierwsze osoby mowia o przecięciu czy zakleszceniu w klinice w Lublinie???
Czxy przeciecie nie jest bardziej niebezpieczne?
Powrót do góry
Justyna
Gość

PostWysłany: 2007.10.12, 09:07    Temat postu: sympatektomia, nadpotliwość, pocenie sie dloni Odpowiedz z cytatem

Witam wszytkich cierpiacych na hyperhydrosis, Smile
dzis mija 9 doba po zabiegu sympatektomi klatki piersiowej, ktory zrobilamw Klinice Chirurgii Klatki Piersiowej w Lublinie. Te krotka notatke kieruje oczywiscie do wszystkich tych ktorzy nie podaja nikomu reki na przywitanie gdyz pot splywa po palcach i tym ktorzy nawet nie moga podpisac dokumentu w urzedzie poniwaz atrament rozmazuje sie zaraz po dotknieciu do kartki. Jezeli rece macie mokre niezaleznie czy sie denerwujecie czy nie i nie potraficie juz z tym zyc, uswiadamiam was- cierpicie na nadpotliwosc- chorobe ktora mozna wyeliminowac na stale. W tym celu wykonywany jest zabieg przeciecia nerwow pnia wspolczolnego. Nie bede wprowadzala was w niesmaczne szczegoly zabiegu, zreszta nie znam sie na nich. Podobnie jak wy przeczytalam o sympatektomi na forum (dzieki Leon), wtedy napisalam maila do SPSK nr 4 w Lublinie. W bardzo krotkim czasie na maila odpowiedzial mi przesympatyczny lekarz, dr Andrzej Rojowski. To on opowiedzial mi o zabiegu, odpowiedzial na wszystkie pytania. Kiedy pewnego dnia zadzwonil do mnie z wiadomoscia za jest wolne miejsce na oddziale, ani chwili sie nie wachalam. Spakowalam torbe i pojechalam. Niewazne ze mieszkam 400 km od Lublina. Na zabieg czekalam 3 dni, otoczona troskiliwa opieka pielegniarek i przemilych lekarzy. Potem zabieg, a kiedy sie budzicie, alleluja! wasze rece sa nareszcie suche i cieple! Cudowne. Nie bede opisywala doznan po zabiegu, boli, ale warto cierpiec by nareszcie pozbyc sie tego wstydu tkwiacego gleboko w nas. Kochani dodam jeszcze ze przed zabiegiem nalezy wykonac badania hormonów tarczycy, szczepienia przeciw WZW i isc po skierowanie od lekarza rodzinnego. Podaje wam wszystkie namiary do lekarza, ktory wykona wam ten zabieg profesjonalnie i bez zadnych powiklan:
lek.med. Andrzej Rojowski, chirurg
tel.601 366 149
Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny Nr4 w Lublinie
Klinika Chirurgii Klatki Piersiowej
20- 954 Lublin
ul. Jaczewskiego 8
tel. 724- 45- 23, 724- 45-21
e-mail tchir@spsk4.lublin.pl

Jeszcze raz polecam sympatektomie, polecam Lublin, polecam dr Rojowskiego. Nie wachajcie sie.
Powrót do góry
Mada
Gość

PostWysłany: 2007.10.12, 15:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam Wszystkich,

miałam wykonywany zabieg sympatektomi klatki piersiowej tydzień temu.
Rezultat jest natychmiastowy po opreacji , fakt iż przez pare dni bolą plecy i klatka piersiowa nie można również spać bo wszystko boli ale to napewno minie jak rany sie zagoją.
Zabieg miałam wykonywany w Kwidzyniu przez dr. Stefaniaka z Gdańska.
Polega to na założeniu malutkich klipsów tytanowych na nerw współczulny nie na przecięciu , zabieg jest odwracalny w kazdej chwili mogą ściągnąc te klipsy.
Jestem bardzo zadowolona z rezultatów przeprowadzonego zabiegu , w końcu mam suche dłonie.
Polecam wszystkim ten zabieg to naprawdę ulga mieć suche dłonie.

pozdrawiam
Powrót do góry
jebatka
Gość

PostWysłany: 2007.10.16, 12:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich serdecznie!

Jestem właśnie po zabiegu sympatektomii i w związku z tym chciałabym opisać moje wrażenia po nim.
Otóż, sam zabieg wykonałam w Klinice Klatki Piersiowej w Lublinie przy ul. Jaczewskiego 8. Odkąd pamiętam bardzo pociły mi się dłonie oraz stopy, mniej pachy, dlatego zdecydowałam się. Na początku wiele czytałam na forach o tym zabiegu, chociaż wiele informacji nie było, i wydawało mi się, że to dość łatwy i szybki sposób na pozbycie się napotliwości. Po przyjeździe do Kliniki czekałam 2 dni na zabieg, w tym czasie pobrano mi tylko krew (w celu ustalenia grupy) oraz wykonano zdjęcie płuc. Jeśli ktoś się zdecyduje to polecam najpierw zrobić sobie jeszcze w rejonowym szpitalu/przychodni badania tarczycy (TSH, FT3, FT4), przynajmniej lekarz prowadzący mnie o to prosił.
Muszę zaznaczyć, że w tej Klinice, chyba jako jedynej Polsce, wykonuje się sympatektomię piersiową jednocześnie po obu stronach. Ja po zabiegu miałam włożone dreny i wyciągnięto mi je na drugi dzień. Nie jest to przyjemne niestety, trzeba się liczyć z bólem klatki piersiowej, ja na początku miałam problem z oddychaniem i mówieniem, miałam wrażenie, że na klatce siedzi mi słoń Wink Zostałam wypisana do domu w sobotę. Najważniejsze oczywiście jest to, że miałam suche dłonie i to już od razu po zabiegu! Na szczęście nie zauważyłam u siebie pocenia kompensacyjnego ani żadnych innych powikłań. Jestem już ponad tydzień po zabiegu, jednak wciąż nie czuję się w pełni sprawna, żeby móc pójść do pracy. Najgorszy jest ból pleców, ponieważ praktycznie cały czas śpię tylko na nich. Staram się już na boku, jednak nie mogę długo w takiej pozycji pozostać.
Mam nadzieję, że nikogo nie wystraszyłam, muszę zaznaczyć, że pomimo tego bólu warto jak najbardziej się zdecydować. Ból minie, a dłonie pozostaną suche;)

Jeżeli ktoś miałby jakieś pytania dotyczące zabiegu podaję swojego maila: jebatka@gmail.com proszę pisać
Powrót do góry
ala
Gość

PostWysłany: 2007.10.18, 21:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Do jebatka
Czy po zabiegu nie doskiwiera Ci nadmierna suchość skóry dłoni? Czy sprawność Twoich dłoni jest taka sama jak przed zabiegiem? Dodam że sympatektomię będę miała robioną w grudniu. Pozdrawiam
Powrót do góry
jebatka
Gość

PostWysłany: 2007.10.21, 17:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Suche są, to fakt, tyle, że dla mnie jest to całkiem nowe uczucie:) Ale nie wysusza mi się skóra.. Z czuciem i sprawnością też nie mam żadnych problemów.
Pozdrawiam
Powrót do góry
lamoniadaaaaaa
Gość

PostWysłany: 2008.03.01, 13:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kocham was. daliscie mi nadzieje.
Powrót do góry
szybki
Gość

PostWysłany: 2008.03.03, 15:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja miałem sympatektomię piersiową w lutym (mam 18 lat) - szpital klatki piersiowej w Łodzi - i efekty są niesamowite. Wypuścili mnie już na drugi dzień.
Drugą stronę robią mi w kwietniu.

PS: polecam wszystkim, nie ma co się wachać.
Powrót do góry
mgh
Gość

PostWysłany: 2008.03.13, 18:31    Temat postu: wiek Odpowiedz z cytatem

Czy jest jakaś granica wiekowa?
Powrót do góry
ania25
Gość

PostWysłany: 2008.03.20, 10:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cześć jak czytam te wszystkie przeżycia ludzi któży przeszli przes symapetktomie piersiową dobrowolnie aż mi się skóra jeży. Ja przeszłam tą operacje tydzień temu ale nie z wyboru tylko z konieczności a mianowicie stwierdzili u mnie chorobe reynauda. Naprawde nic przyjemnego a może poprostu źle trafiłam. pozdrawiam wytrwałych
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Mydlandia Strona Główna -> Problemy za skórą Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3 ... 14, 15, 16  Następny
Strona 1 z 16

Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach