witam... przeczytalam forum.. i .. dosłownie zapociłam biedną myszkę...
też dla mnie brzmiała ta operacja fascynująco.. od zawsze bujam się z tym klopotem.. a teraz znowu lato.. zaczyna się.. (niszczenie butow od potu.. zimne ręce..bo takie mokre to szybciej marzna.. co bede sie rozpisywać), mnie przede wszystkim pocą się dlonie i stopy.. dopiero niedawno odkryłam ze ta przypadłość się nazywa.. jak to mi lekarze mowili..ot taka pani uroda.. i ten zabieg..jak objawienie... do czasu...
szkoda ze nie zagląda tu juz autor forum.. i kilka osob z dłuższym stazem po zabiegu, które na forum wspomniały o skutkach ubocznych.. ktos nawet wspomnial ze kontaktował się z kilkoma osobami po zabiegu ale tez nie bylo odzewu? Ja gdybym cudownie "ozdrowiala" na lewo i prawo dzielilabym sie szczesciem ale gdyby cos bylo nie tak.. takze bym uprzedzala przed zabiegiem
jeszcze tydzien temu szukalam szpitala najblizej sowjej miejscowosci .. ale poszukalam na zagranicznych forach.. co takze sugeruję.
na zdrowy rozum.. zakleszczenie czy przeciecie nerwu (tak waznego) musi miec jakies większe w dluzszej perspektywie - bardziej globalne konsekwencje.. ten zabieg jest raczej krytykowany na anglojezycznych stronach.. mnie się juz odechcialo... oczywiscie nie wiem czy wszyscy beda miec skutki uboczne i czy sie beda z czasem tylko nasilac.. nie wglebiam sie dalej w temat...
nie podejmujcie decyzji pochopnie zaslepieni cudem tego zabiegu.. ten cud chyba raczej nie trwa dlugo...
owszem po operacji pewnie jest lepiej.. ale nie wiadomo na jak dlugo i z tego co czytalam.. to potem skutki uboczne raczej sie poglebiaja.. w niektórych panstwach ta operacja zostala zakazana...
poszukajcie sami w sieci... jest tego duzo... chociazby: http://www.ets-sideeffects.net/ na dole jest wiele innych linków odsyłających w inne podobne strony
http://www.truthaboutets.com/Pages/ETSheadlines.html http://www.truthaboutets.com/Pages/CS.html http://www.drionic.com/surgery/page_6.html http://home.swipnet.se/sympatiska/index3.htm
i przekopiuję slowa innej osoby opisujące skutki uboczne, wypowiedz z 2004r., wystarczy pogrzebać, w polsce juz wtedy ludzie się uprzedzali o efektach...:
"jeżeli zastanawiasz się nad ets to najpierw odwiedź powyższe strony. jeżeli nie znasz angielskiego to znajdź kogoś kto dobrze zna ten język. Na tych stronach ludzie z całego świata, nieodwracalnie okaleczeni przez ets opisują piekło na ziemi. po ets musisz się liczyć z: -anhydrozą (całkowita niezdolność do pocenia się powyżej linii sutków, przegrzanie głowy, skóra wysuszona na papier, utrata włosów); - nieodwracalnie zniszczona zdolność do regulacji temperatury ciała; - pocenie kompensujące (mokre plecy, uda, pośladki, tak że trzeba przebierać się w ciągu dnia); - niezdolność podniesienia ciśnienia krwi, nawet podczas wysiłku fizycznego (syndrom chronicznego zmęczenia), - brak erekcji u mężczyzn i in. To nie są powikłania źle wykonanej operacji, to są następstwa ets. Niestety paru chirurgom na świecie chęć zarobienia bardzo dużych pieniędzy (w porównaniu z realnymi kosztami tej operacji) przysłoniła wszelkie inne względy i wykonują tę operację na masową skalę, jakby to był zabieg z dziedziny chirurgii kosmetycznej. Pojawiają się też rekruterzy-naganiacze, opisujący tę operację w różowych kolorach wiadomo w jakim celu."
Poczytałam trochę o tym wszystkim i zgodzę się, że jest to operacja niebezpieczna. O tym zostałam poinformowana przez lekarza.
Mam zbyt mały staż pooperacyjny aby stwierdzić, czy w moim przypadku się to pojawiło czy też nie. Jednocześnie jestem w stanie utrzymywać kontakt z ludźmi, którzy tego potrzebują.
No to jak czytalas wiadomosci na anglojezycznych stronach to co nam powiesz?Piszesz ze niewesz czy" To" u mnie wystapilo-naczy sie co??
To ja czekam i inni na To,ze mnie zaskoczysz tymi dobrociami ktore ci nawciskali lekarze czy tez za kilka lat moge przewidziec twoje zachowanie...a ile wiadomosci oni posiadaja i zadnymi sie z Toba niepodzielili-to Ty jestes nieszczesliwa nie ja.
Ja nieprawie zali-za kilka lat wspomnisz to forum i moje smieszne slowa sama zaczniesz szukac i sama nic niepowiesz bo bedzie Ci wstyd przyznac sie ,ze Tak bardzo przemyslalas swoja decyzje....czy na tym mikro forum w ktorym podajecie linki ktos powie o jakis przykrosciach??-Nie wydaje mnie sie..troche poczekamy..
Jak bedziesz wsciekla i zla ze tak samo jak mnie tutaj nikt niebedzie chcial sluchac sama zobaczysz czym jest los w Twoich rekach oddany komus.
Jestem Tu ,zeby Ci pomoc-poinformowac-odrzucasz to jak 90%-niekrytykuj mnie,bo jesli wypowiedzialbym wiele wiele na tym forum i tak sam zostane wysmiany przez zadowolonych po 4 tygodniach,jesli niepotrafisz uszanowac slowa od drugiego czlowieka ktoremu tak samo rozlozyli rece na krzyz i pocieli to z kim Ty chcesz rozmawiac .
Na allegro mozna sobie kupic niezly tani sprzet do wysuszenia dloni nawet na tydzien a wy lecicie jeden za drugim do Chirurga-mam nadzieje ,ze wschody letniego slonca niewywolaja niepokoju u was w przyszlosci a organizm i tak bedzie mocno walczyl by pot wrocil na dlonie i wroci poleje sie z tad owad i jakos lekarz o tym niemowil,wspolczuje waszej niewiedzy tak bardzo chcialbym miec odwiedzona kolejna osobe od tego zla ale takiej fali sam niepowstrzymam trzeba wielu ofiar zanim zacznie sie krzyk!
Ja nie boję się podać numeru telefonu i informować ludzi o dobrych i złych rzeczach, które przytrafiają mi się po operacji, a Ty nawet nie podajesz swojego imienia. Nie mów mi więc, że przestanę odpowiadać bo ja chcę ludziom pomóc w tej straszliwej chorobie.
Operacja jak każda ma skutki uboczne o których na naszym "micro forum" - jak stwierdziłeś - się wymieniamy. Są tam ludzie bardziej doświadczeni niż po 4tygodniach, uwierz mi.
Widocznie byłeś ciężkim przypadkiem, przyjmij wyrazy współczucia.
Ja nie panikuje, jestem realistą, po wielu lekturach wiem co może mnie czekać.
Stawiłam czoła hiperhydrozie, w życiu nie ma nic za darmo, musiałam się zgodzić na wszelakie możliwe skutki uboczne.
Proponuje odwiedzić więcej stron, nie tylko te oczerniające sympatektomię.
witam
jakies pół roku temu trafiłam na to forum i chyba pierwszy raz od niepamiętam ilu lat pomyślałam sobie ze moje ,,problemy'' moga sie wreszcie skonczyc. od tamtej chwili o niczym innym nie myslalam i niczym innym sie nie interesowalam oprocz sympatektomii.
przeszukalam w internecie chyba wszystkie fora na temat nadpotliwości, staralam sie przeanalizowac wszystkie za i przeciw..
dzisiaj kiedy mam ustalony termin zabiegu czytam jakies dziwne rzeczy na mydlandii. zdawalam sobie sprawe z powiklan jakie wystapic moga po operacji ale takich drastycznych wypowiedzi jak te tutaj nigdzie nie znaazlam
moje puyanie brzmi: o co chodzi??
spotykalm sie z opiniamii ludzi, ktorzy sa kilka lat (nawet kilkanascie) po zabiegu i nigdy nie slyszalm takich strasznych przypadkow. owszem wiem ze pojawia sie pocenei kompensacyjne albo wraca pocenie dloni po jakim czasie.
mówiąc szczerze to nie wiem co juz o tym sądzic. wiem że ludzie kilka miesiecy po operacji są przeszczęśliwi ze maja suche dłonie ale zastanawiam sie co dzieje sie dalej.
moze osoba ktora pisala iz ma kontakt z innymi skrzywdzonymi przez symatektomie moze poprosic ich o zamieszczenie swoich opinii na tym forum..
myśle ze to by moglo pomóc wielu osobom w mojej sytuacjii
pozdrawiam
karo
Afrodyta z forum Kuniak z 14-06-09:
"Hej, Rok temu miałam przeprowadzoną sympatektomię piersiową w Kwidzynie (zakleszczanie). Nie miałam takich skutków ubocznych jak odma czy jakies bóle, w ogóle czułam się świetnie, nawet po narkozie nie wymiotowałam. Zaraz po operacji byłam zachwycona rezultatem ale z upływem czasu ten zachwyt mi mijał.
Po ok pół roku po zabiegu zaczeło mi się pocenie kompensacyjne, czasami jest ono naprawde okropne, plecy, brzuch, tyłek, łydki wszystko jest mokre, dosłownie!!
Ponadto odczuwam znaczne zmęczenie, czasami brakuje mi tchu...
Ale myśle że najgorsze są (przynajmniej dla mnie) problemy z termoregulacją. Zimą mój organizm dosłownie szalał, było mi tak zimno że nie potrafie tego opisać. Gęsia skórka na całym ciele i okropne dreszcze... Pomyślicie że zimą każdy marznie, ale to jest nienormalne bo marznę w domu siedząc przy kaloryferze, w łóżku pod ciepłą kołdrą mam takie dreszcze że zasnąć nie mogę...
Latem z kolei nie dam rady przebywac na słońcu, bo za chwile robi mi się tak gorąco że czuje że się rozpływam.
Do tego co powyżej napisałam mogłabym jeszcze dodać:
- drżenie rąk (czasami naprawde mocne)
- bardziej wypadają mi włosy
- nadwrażliwość na dźwięk
Aha... i do tego depresja, wliczając wizytę u psychiatry. dzięki Bogu już jest wszystko ok, ale były momenty że było masakrycznie.
To wszystko w zamian za suche dłonie...troche spora cena.
Myśle że gdybym miała podjąc decyzję o operacji po raz drugi to STO razy bym się zastanowiła... Ale mam nadzieje że z upływem czasu będzie lepiej i mój organizm sie jakoś przyzwyczai."
i kolejna opinia Afrodyty :
"To ściąganie klipsów to jedna wielka ściema. Nerw już po tygodniu jest zdegenerowany! Miałam jednodniową przejściową nadpotliwość po 4-5 dobie po operacji i dr powiedział że to było "łabedzi śpiew" tego nerwu. Myśle że ściągnięcie po miesiącu czy dwóch nic by nie dało, wróciłaby nadpotliwość dłoni i pach a dodatkowo zostałaby kompensacja. "
zamieszczam też chyba najbardziej obiektywny tekst z wikipedii po googlowskim tlumaczeniu..
"Istnieje wiele nieporozumień wśród chirurgów ETS na temat najlepszych metod chirurgicznych, optymalną lokalizację rozbioru nerwów, a co do charakteru i zakresu podstawowej konsekwencji i skutków działania niepożądane. Internet już wiele stron internetowych prowadzonych przez lekarzy wychwalającą korzyści ETS wsparte przez pacjenta referencje. Niemniej jednak, istnieje również wiele stron internetowych prowadzonych przez ETS niepełnosprawnych ofiar, które skarżą się na poważne działania niepożądane i brak odpowiednich świadomej zgody. Kilka internetowych forach dyskusyjnych poświęconych jest przedmiotem ETS chirurgii, gdzie zarówno pozytywne jak i negatywne opinie pacjentów w obfitości, ale biorąc pod uwagę, że jest to elective surgery na łagodne warunek, nawet niewielkiej liczby źle wpływa liczba pacjentów jest duża liczba.W 2003 r. ETS został zakazany w jego narodzin, Szwecja, ze względu na przeważającą skarg przez pacjentów niepełnosprawnych. W 2004 r. władze tajwańskie zdrowia zakazane procedury pacjentów poniżej 20 roku życia. W innych krajach jest wysoce nieuregulowanych procedury.Mimo że nigdy nie był oceniany pod względem bezpieczeństwa i negatywnych skutków, sympathectomy jest notowana na Medycyna system świadczeń i swobodnie dostępne do publicznej pacjentów. "
Drogi człowieku :/
Prośba była o opinie Twoich znajomych, z którymi rzekomo masz kontakt i którzy podobno umierają z powodu sympatektomii.
Czy Afrodyta dała Ci pozwolenie na cytowanie jej wypowiedzi?
Czy dostałeś pozwolenie na cytowanie naszego forum?
Powołaj się więc na swoje źródła, jeśli ktoś chce to może dołączyć do naszego forum, gdzie przeczyta wszystkie opinie a nie tylko wyrwane z kontekstu posty!
Poza tym Google translator często mylnie umieszcza słowa, ponieważ nie da się tego maszyną dokładnie tłumaczyć. Może byś tak sam, skoro czytałeś wszystkie możliwe zagraniczne strony, przetłumaczył ten fragment dokładnie, skoro już go przytaczasz.
a z czym problem w tym tlumaczeniu? przeciez jaki jest jego sens chyba widać dosć wyrażnie?? ..... ostatnie zdanie chyba jest najbardziej trafne: "Mimo, że zabieg nigdy nie był oceniany pod względem bezpieczeństwa i negatywnych skutków, ETS jest zabiegiem ogólnie dostepnym." Oczywiscie mozemy dyskutować, kto pisał ten artykuł itp..itd...
nie jestem po zabiegu i po tym co inni (znajomi, nieznajomi) napisali w necie nie podejmę sie go (nie wierzę, żeby ktos dla zabawy zmyślał czy koloryzował, powikłania mogą się zdarzyć i mogę być tym 1% nieudanych zabiegów), nie bez powodu zakazali go w panstwie gdzie go po raz 1 wykonali, nie bez powodu chirurg który wykonywał te zabiegi w tym panstwie zmuszony był przeniesc sie do innego kraju ze swoją praktyką..
i z drugiej strony .. średnio mi się podoba, jeżeli ten zabieg jest rzeczywiscie refundowany - że z moich skladek wykonuje się kontrowersyjne zabiegi podczas gdy nie ma pieniędzy na wszystko wlącznie z leczeniem chorób ratujących życie czy leczeniem dzieci.
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach