| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Aldona P / Mydlandia.pl
|
Wysłany: 2005.06.24, 14:38 Temat postu: |
|
|
| Ja dodam ze swej strony, że działanie każdego z olejków opisaliśmy na podstronie przypisanej danemu olejkowi. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
morela Gość
|
Wysłany: 2005.06.24, 15:04 Temat postu: lejek eteryczny geraniowy |
|
|
ja teraz przeciw celulitowi uzywam plejku geraniowego, niestety nie moga go uzywac kobiety stosujace antykoncepcje hormonalna. olejek przyjemnie pachnie i co najwazniejsze dziala!! stosuje zel pod przysznic anty i krem, rowniez antycelulitisowy, no i do kapieli dodaje 8 kropli olejku. raz na tydzien robie sobie foliowanie, tzn. do kubeczka plasitowego wlewam dwie lyzki balsamu i dodaje 5 kropli olejku geraniowego i cynamonowego. zawijam folia spozywcza nogi, brzuch, uda i pod koldre na godzinke. efekt jest rewelacyjnu. juz prawie pozbylam sie celulitu:))
pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość Gość
|
Wysłany: 2006.03.13, 11:09 Temat postu: Re: Aromatyczne sposoby na cellulit |
|
|
Proszę poradż :(cie mi jak najszybciej pozbyć się cellulitu.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Justyna Gość
|
Wysłany: 2006.04.06, 12:36 Temat postu: |
|
|
Powracając do poparzeń słonecznych to wiele wyciagów roślinnych i olejków eterycznych wykazuje działanie fotouczulające.
Trochę więcej o fotouczuleniach dla zainteresowanych:
Fotouczulenie, inaczej działanie fotosensybilizujące, jest działaniem wzbudzającym nadwrażliwość (hiperreaktywność) organizmu na promieniowanie słoneczne z wytworzeniem przeciwciał przez związek znajdujący się w danej chwili w organizmie. Pod wpływem nasłonecznienia na skórze pojawia się rumień, w niektórych przypadkach może wystąpić stan zapalny skóry, a także zwiększone wydzielanie endegennego barwnika melaniny. Po ustąpieniu odczyny mogą pozostawać trwałe przebarwienia na skórze. Sprawca takich reakcji mogą być wyciągi z dziurawca, pokrzywy, bluszczu, pierwiosnka, ruty, arniki, mniszka lekarskiego, czy drzew iglastych.
Substancje roślinne mogą być alergenami zwłaszcza jeżeli będą zastosowane na skórę zmienioną chorobowo. Substancje takie występują w licznych roślinach z rodziny Compositate np. w nagietku i rumianku (wbrew powszechnemu przekonaniu o jego "łagodzącym" działaniu).
Ogólne pogrupowanie roślin fotouczulających:
1. Z rodziny baldaszkowatych, selerowatych np. seler, arcydzięgiel, pasternak, aminek większy, zawierające furanokumaryny
2. Z rodziny rutowatych, np. ruta zwyczajna, zawierające furanokumaryny oraz alkaloidy pochodne akrydyny
3. Z rodziny dziurawcowatych, np. dziurawiec zwyczajny zawierające hiperycynę
4. Z rodziny rdestowatych, np. gryka zwyczajna, zawierające fagopirynę.
Jeśli chodzi o działanie fotouczulające olejków eterycznuch to szczególnie ostrożnie obchodzić się z tymi, które zawierają furanokumaryny:
- olejek bergamotowy
- cytrynowy
- pomarańczowy
- grapefruitowy
- limetkowy
- mandarynkowy
- arcydzięglowy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Justyna Gość
|
Wysłany: 2006.04.06, 12:45 Temat postu: |
|
|
Jeśli chodzi o działanie antycellulitowe olejków eterycznych to sprzymierzeńcami w walce są nastepujące olejki:
- jałowcowy i cyprysowy (regulują metabolizm komórek skóry, odtruwają i usuwają zbędną wodę)
- rozmarynowy, imbirowy, cynamonowy (działają drażniąco dzięki czemu poprawiają ukrwienie skóry i udrażniają szlaki metaboliczne),
- oleje grapefruitowy, geraniowy(działąją tonizująco i oczyszczająco na skórę)
http://www.profarm.com.pl/index.php/pl/6-o/36
http://www.profarm.com.pl/index.php/pl/6-o/37 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
asia Gość
|
Wysłany: 2006.04.15, 20:35 Temat postu: Kostka + balsam TALIA FITNESS - TO JEST ROZWIAZANIE!! |
|
|
Od 2 miesiecy uzywam kosmetykow firmy Barwa - linia Talia Fitness. Kupilam sobie kostke wyszczuplajaco-modelujaca oraz balsam i to dziala!!! Codziennie przed spaniem myje uda (tam mam celluit) mydelkiem z alg a potem smaruje blasamem. Skora juz po pierwszym uzyciu staje sie elastyczna a nie jak wczesniej wiotka.
Moja kolezanka uzywa ten Kremu-zelu ujedrniajacego do biustu i dekoltu z tej samej linii produktow - tez jest zachwycona!!
Kosmetyki sa bardzo tania i naprawde dobre!!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
marzena Gość
|
Wysłany: 2006.07.04, 22:19 Temat postu: antykoncepcia a olejek geraniowy |
|
|
| dlaczego nie mozna uzywac olejku geraniowego jak uzywa sie antykoncepcji hormonalnej ?[/list][/list] |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2006.07.18, 11:48 Temat postu: cellulit |
|
|
dziewczyny!
Z cellulitem borykam się już drugie wakacje / w zimie jakoś mniej mi to przeszkadza i walkę sobie odpuszczam / w tamtym roku po przyjeżdzie z nad morza byłam bardzo zdesperowana, zaczełam jeżdzić na rowerze, stosować pilingi masaże itd. .... dało to jakieś tam efekty. W tym roku do walki wzięłam się na początku wakacji a że jestem bardziej leniwa niż kiedyś kupiłam sobie APLEFIT wziełam dopiero 19 tabletek /jest ich w opakowaniu 100/ i już widać efekty, co mnie bardzo cieszy.myślę że na mini jeszcze za wcześniej, ale gdybym do tego dodała ćwiczenia i jakiś krem byłoby CUD. spróbujcie może i wam pomoże. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
harcereczka82
|
Wysłany: 2007.01.18, 14:29 Temat postu: a ja polecam kosmetyki |
|
|
| a ja polecam kosmetyki firmy Pollena Aroma jest bardzo z nich zadowolona. wiec polecam. wiecej znajdziesz na stronie www.pollenaaroma.com |
|
| Powrót do góry |
|
 |
zuza_db
|
Wysłany: 2007.02.18, 19:03 Temat postu: olejkowe rozważania |
|
|
po przeczytaniu kilku postów na temat olejków stwierdziłam że spróbuję jestem tu nowa i trafiłam całkiem przypadkiem. pozdrawiam wszystkich zuzia
P.S masażu z kawy już kiedyś próbowałam rewelka a co dopiero z dodatkiem olejków które zamówię  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Katy74
|
Wysłany: 2007.03.07, 14:58 Temat postu: |
|
|
A ja na jednym z forum znalazłam taki przepis na domowy balsam anty cellulitisowy
PRZEPIS NA "PAPKĘ"
- olejki aromatyczne do nabycia w sklepach zielarskich i aptekach, mogą być wszystkie na otyłość i cellulitis. Ja stosuję paczulę, grapefruit, mandarynkę, koper włoski i geranum.
- 3-4 łyżeczki imbiru
- 3-4 łyzeczki cynamonu
- 3-4 łyżeczki kawy rozpyuszczalnej
- balsam ok.200 ml
Balsam może być najtańszy, kawa też.
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.
Powstałą miksturę wmasować w problematyczne miejsca, nałożyć grupiej i poczekac chwilę aż się trochę wchlonie 2-3 min. następnie owinąc się folią spożywczą. ważne jes aby foli nie zawijac zbyt mocno aby się nie zwijała. Ubrać jakieś stare ubranie (którego nie szkoda pobrudzić), dres, lub piżama i okrywamy się kocem.
Leżymy ok. godziny, więc aby nie było nudno dobrze położyć się przed telewizorem UWAGA czasami piecze |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Therese
|
Wysłany: 2007.03.20, 20:09 Temat postu: |
|
|
| Ja też skusiłam się na olejkową terapię. Zaczęłam stosować peeling kawowy z dodatkiem olejku grejfrutowego, a raz na tydzień z dodatkiem cynamonu. Oczywiście w opakowaniu wygrzewam się, a następnie po spłukaniu wcieram cellusculpt a co! By nie dać żadnych szans. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
justyna 20 Gość
|
Wysłany: 2007.06.08, 18:32 Temat postu: cellulit |
|
|
| A ile kosztuje ten aplefit?????????? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Stable
|
Wysłany: 2007.07.04, 21:48 Temat postu: Inneov Cellulit |
|
|
| A czy słyszałyście o preparacie do picia na cellulit - Inneov Cellulit? Smak podobno truskawkowy. Dajcie znać o efektach proszę i gdzie to najtaniej kupić ? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Aldona P / Mydlandia.pl
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|